Un sondaj la ieșirea de la urne al companiei Ipsos arată că Trzaskowski ar fi obținut 30,8% din voturi, iar Nawrocki - 29,1%. Rezultatele preliminare ale numărării voturilor sunt așteptate luni dimineață.
O victorie finală pentru Trzaskowski, în vârstă de 53 de ani, ar însemna o validare a politicilor proeuropene ale guvernului centrist condus de premierul, Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, care s-a aflat în conflict cu actualul președinte naționalist, Andrzej Duda.
O victorie a lui Nawrocki, în vârstă de 42 de ani, ar fi de natură să prelungească blocajul politic pentru că președintele poate impune veto legilor promovate de guvern.
„Acest rezultat arată cât de puternici trebuie să fim, cât de hotărâți trebuie să fim, cât de multă muncă ne așteaptă”, le-a spus Trzaskowski susținătorilor săi în orașul istoric Sandomierz, din estul Poloniei.
Cei doi candidați au viziuni radical diferite asupra avortului și drepturilor LGBTQ, iar alegerile au loc și într-un moment tensionat pentru Europa, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina continuă, populiștii de extremă dreapta obțin câștiguri electorale în alte țări europene, iar relațiile cu Washingtonul sunt tensionate.
Lech Walesa, simbol al luptei anticomuniste și primul președinte ales democratic al Poloniei după al Doilea Război Mondial, în 1990, a declarat că alegerile reprezintă „o șansă de a restabili ordinea în țara noastră”.
„Este un moment al unor mari discuții despre viitorul Poloniei, al Europei și al lumii,” a declarat Walesa, citat de agenția PAP din Polonia.
Nawrocki, care este un admirator al președintelui american Donald Trump, a fost primit de acesta la Casa Albă la începutul lunii. „Vei câștiga”, i-ar fi spus Trump la întrevedere.
Candidatul naționalist, Karol Nawrocki, și soția sa, reacționând la aflarea rezultatelor exit poll în urma primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale poloneze din 18 mai, 2025
Politica externă și acuzații de interferențe în alegeri
Campania electorală din Polonia, membră a UE și NATO, s-a concentrat în mare parte pe politica externă și a scos la iveală un conflict de viziuni privind angajamentele Varșoviei față de UE și SUA.
Sub conducerea premierului Tusk, Polonia a devenit tot mai importantă pe continent, consolidându-și poziția de voce-cheie pe flancul estic al NATO împotriva Rusiei. Temele sociale au contat însă la fel de mult în campanie.
Fostul partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care îl susține pe Nawrocki, s-a aflat adesea în conflict cu aliații occidentali ai Poloniei și cu instituțiile UE de la Bruxelles, din cauza problemelor privind statul de drept.
Autoritățile poloneze au raportat de-a lungul campaniei mai multe tentative de „interferențe externe” în alegeri, inclusiv atacuri asupra paginilor web ale partidelor din coaliția de guvernare și suspiciuni că unele reclame electorale de pe rețele au fost finanțate din străinătate.
Una din marile întrebări ale alegerilor este dacă susținătorii lui Slawomir Mentzen, un candidat de extremă dreapta al partidului Confederația, situat pe locul trei în sondaje cu cca. 12% din intențiile de vot, își vor da voturile pentru Nawrocki în turul doi.
Un eurosceptic, Mentzen are o poziție fermă împotriva avortului și a imigrației. El i-a acuzat pe cei un milion de refugiați ucraineni din Polonia că „profită” de țara sa.
Pe buletinul de vot mai figurează speakerul Parlamentului, Szymon Holownia, din partea formațiunii de centru-dreapta Polonia 2050 și Magdalena Biejat din partea stângii.
După Reuters și AFP.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te