Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a explicat că mai multe documente din dosar sunt datate înainte de începerea perioadei electorale sau de desemnare a candidaților, iar altele lipsesc, cum ar fi copiile buletinelor de identitate.
Doar 14 oameni din lista de candidați au semnat personal actele pentru înregistrare, pe când legea cere minim 51.
În replică, liderul formațiunii, Vasile Costiuc a spus că mulți dintre candidații săi sunt din diaspora și nu au putut reveni în țară în perioada solicitată.
„Democrația Acasă” mai are timp să revină cu dosarul complet până pe 19 august, data-limită la care pot fi depuse candidaturile.
La aceeași, CEC le-a permis să participe în cursa electorală Olesei Stamate, fostă deputată PAS și ministră a Justiției, și lui Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”.
Pentru a ajunge pe buletinul de vot, ea trebuie să adună cel puțin o mie de semnături, iar el - cel puțin 2.000.
Singura formațiune înregistrată pentru alegerile parlamentare până acum este blocul electoral „Alternativa”, format din partidele conduse de primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, fostul premier Ion Chicu, ex-consilierul prezidențial Mark Tkaciuk, alături de fostul candidat la prezidențiale, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo.
Pe 19 iulie, autoritatea electorală a refuzat să înregistrezeblocul „Victorie” ca bloc electoral pentru alegerile din 28 septembrie, pe motiv că formațiunea este succesoare a Partidului Șor, declarat neconstituțional.
La CEC au mai depus actele pentru a se înregistra în cursă Partidul Acțiune și Solidaritate și o serie de potențiali candidați independenți: Eleonora Rusu, Sergiu Rența, Victoria Sanduța, Natalia Clevadî și Victor Grosu.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te