Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înaintat parlamentului un nou proiect de lege pentru a restabili independența a două agenții anticorupție, după ce o lege controversată de limitare a autonomiei acestora a declanșat proteste la nivel național.
Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO) ar fi pierdut efectiv garanțiile care le permiteau să combată corupția la nivel înalt prin legea semnată de Zelenski la 22 iulie.
În urma a două zile de proteste în masă la Kiev și în alte câteva orașe ucrainene importante și a criticilor din partea aliaților europeni ai Kievului, Zelenski a înaintat un nou proiect de lege parlamentului la 24 iulie. Legislația propusă urmează să restabilească toate competențele procedurale și garanțiile de independență, potrivit NABU.
„NABU și SAPO au participat la pregătirea textului și solicită Radei Ucrainei să adopte inițiativa președintelui .... cât mai curând posibil", a spus agenția într-o declarație publicată în Telegram.
„Acest lucru va contribui la prevenirea amenințărilor la adresa procedurilor penale investigate de NABU și SAPO", se mai arată în declarație.
Zelenski a scris pe Telegram că „textul echilibrat" al proiectului de lege garantează acum independența ambelor agenții și „absența influenței rusești" asupra activității lor, despre care a afirmat anterior că a fost principalul motiv pentru mișcarea care a adus agențiile sub controlul procurorului general.
„Respectăm poziția tuturor ucrainenilor", a adăugat președintele în postarea sa.
Ruslan Stefanciuk, președintele parlamentului ucrainean, a anunțat pe Facebook că documentul va fi revizuit în timpul următoarei sesiuni plenare. Înainte de anunț, deputatul opoziției ucrainene Iaroslav Jelezniak a informat că Verhovna Rada a intrat în „vacanță" până la sfârșitul lunii august.
Cu toate acestea, în postarea sa de pe Facebook, Stefanciuk a anticipat că sesiunea va avea loc în cel mult de o lună.
Va participa și Germania?
Ulterior, la 24 iulie, Zelenski a mai declarat că l-a informat pe cancelarul german Friedrich Merz despre noile demersuri legislative, adăugând că a propus ca Germania să participe la o revizuire a proiectului de lege.
„Friedrich m-a asigurat de disponibilitatea sa de a ajuta", a adăugat Zelenski.
Zelenski a mai spus că conversația a abordat punerea în aplicare a acordurilor Ucrainei cu UE privind deschiderea primului grup de negocieri de aderare.
„Există un sprijin absolut din partea Germaniei pe această temă", a spus el.
Ucraina, ca și Moldova, vrea să înceapă cât mai curând negocierea primului grup de capitole ale aderării, dar în cazul ei se opune Ungaria.
Miercuri, Uniunea Europeană a calificat decizia de a adopta proiectul de lege ucrainean controversat drept un „pas serios înapoi", în timp ce alți opozanți ai legii și-au exprimat îngrijorarea că aceasta reprezintă o „inversare” radicală după un deceniu de democratizare în urma protestelor pro-europene și anti-corupție de pe Maidan.
Germania a declarat că modificarea legislativă „va obstrucționa parcursul Ucrainei către UE", în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la potențialele consecințe ale modificărilor aduse structurilor anticorupție ale Ucrainei.
În ciuda atacurilor aeriene masive asupra capitalei din ultimele zile, sute de ucraineni au protestat în centrul Kievului seară de seară, cerând ca Zelenski să se opună prin veto proiectului de lege. Protestatarii afirmau că acesta a fost adoptat în grabă și ar permite guvernului să se amestece în cazuri de corupție de profil înalt.
„În esență, Ucraina este târâtă înapoi cu 10 ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției", a declarat Dmitro Koziatinski, un veteran al războiului împotriva invaziei Rusiei, la unul dintre primele proteste împotriva legii din Kiev.
NABU investighează corupția în rândul instituțiilor de stat, în timp ce SAPO urmărește alte forme de corupție. Unele dintre investigațiile de profil ale NABU de la începutul activității sale în 2015 au pus în dificultate înalți funcționari.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te